Festa Major — Ajuntament d'Esparreguera

Cercavila de Festa Major

Com era la Festa Major entre els anys 50 i el 1975

Per Josep Farré

Com que la majoria no tenia cotxe, s’esperava la Festa amb il·lusió per a reunir-se tota la família, que es convidava a passar un dinar i un dia junts.

Al matí es feia un Ofici Solemne amb assistència de les autoritats i la Guàrdia Civil. Després, hi havia cercavila amb gegants, capgrossos, bastoners i castellers d’altres pobles, les majorets d’Esparreguera i l’orquestra que a la tarda feia el ball.

A l’hora del vermut es muntava un envelat al pati de l’Ateneu i a l’Estrella on feien un concert i sardanes dilluns i dimarts de Festa Major.

També era tradicional un campionat d’escacs, un de billar i un de ping-pong a l’Ateneu, així com una cursa de bicicletes, amb molts aficionats.

A la tarda, partit de futbol entre l’equip d’Esparreguera i els de la comarca (Olesa, Martorell…) o bé entre solters i casats. El camp era al costat de la gasolinera de La Creu, i a la nit s’hi feia el castell de focs.

Les fires s’instal·laven al solar de davant de l’Ateneu, a la carretera i a la plaça de Sta. Anna. Hi havia cavallets, barquetes, tir al blanc, el tren de la bruixa, cotxes de xoc i venedors de globus i llaminadures. Es venien joguines senzilles de llauna o cartró, nines, collarets… Els firaires sopaven al peu de les paredes, amb un fogonet de gas o dormien a dintre.

També en aquest solar s’instal·lava un petit circ. Més endavant tot el conjunt es traslladà al final del c. de Sant Miquel (on hi ha Caprabo).

Dissabte a la nit no podia faltar a l’Ateneu una vetllada de lluita lliure.

Diumenge a la nit era tradicional la sarsuela que representaven companyies de Barcelona a l’Ateneu o a l’Estrella. Hi havien actuat Marcos Redondo, Emili Vendrell, Francesca Callao, etc.

Dilluns, no faltava el ball a la tarda i dimarts, el ball de gala a la nit. Les noies entraven de franc. Els nois només pagaven si ballaven (passava un cobrador). Els nois portaven un carnet on havien d’apuntar la noia amb qui ballarien cada peça. Les noies estrenaven el vestit que s’havien fet al cosidor on anaven. I els nois el vestit que molts havien estrenat per Corpus. Era obligada la corbata.

Es tocaven uns 12 balls, en dues parts. A la mitja part era quasi obligat convidar al vermut la mare o la tieta de la noia amb qui ballaves, que estaven vigilant tota l’estona des de les llotges. Si ballaves 4 balls era senyal que hi havia “feeling”.

Mentre es ballava, tot d’una sonava una trompeta anunciant el ball de Rams i s’havia de comprar un ramet per obsequiar-lo a la balladora. També es sortejava una toia. Molts, en acabar el ball de nit del dimarts, havien d’anar a Can Sedó a treballar sense dormir.

Entre els anys 1965 i 1975 es feia l’elecció de la pubilla d’Esparreguera i 2 dames d’honor, entre les candidates prèviament seleccionades.

Dimecres s’acabava la festa amb un vodevil o espectacle. Generalment era organitzat per Ricardo Ardévol i las Chicas de Colsada. També havien vingut en Joan Capri, Mercè Broquetes, Manolo Escobar, Peret, Mari Santpere, etc.

A partir del 1962 es feia al local i pati del Frente de Juventudes (actual Centre Dual) una Fira de Mostres del comerç i petites indústries locals.

Cap als anys 60 es fundà l’Agrupació Fotogràfica, que des de llavors fins ara organitza un concurs nacional de fotografia per la Festa Major.

També es fa un concurs de pintura ràpida, des de fa molts anys.

I com que la Festa Major és la segona setmana de juliol, coincideix amb Sant Cristòfor el dia 10, patró dels automobilistes, i es feia la benedicció de vehicles  a la plaça de l’Església amb l’obsequi d’un ramet amb l’estampa del Sant.

Publica un comentari

Check out our
i

Apparently we had reached a great height in the atmosphere, for the sky was a dead black, and the stars had ceased to twinkle.