Festa Major — Ajuntament d'Esparreguera

Aquell any la Festa Major va caure baixa….

Per Xavier Mas

Aquell any la Festa Major va caure baixa: 8, 9, 10 juliol de 1978. L’endemà, el dimarts 11, un camió cisterna carregat de gas propà tingué un accident i col·lidí amb la tanca que limitava el Càmping Els Alfacs amb la N-340 i explotà; hi moriren 215 persones. Va ser un juliol intens.

El cap de setmana següent es creà el Partit dels Socialistes de Catalunya, per la unificació de tres partits: el Partit Socialista de Catalunya (Congrés), el Partit Socialista de Catalunya (Reagrupament) i la Federació Socialista de Catalunya (PSOE).

També, com una premonició, s’estrenà L’orgia, una pel·lícula de Francesc Bellmunt, on un grup de nois i noies es tanquen un cap de setmana en una gran casa per a fer una festa que a poc a poc es convertirà en una orgia.

El periodista Xavier Capdevila en un article a la revista L’Hora va concloure: “la Festa Major d’Esparreguera fou, doncs, una experiència pilot. Enguany, molts ajuntaments celebraran encara la seva Festa Major oficial plena d’inauguracions i recepcions. L’any que ve, a totes les viles i ciutats de Catalunya, la Festa Major hauria de ser ja, com a mínim, com la d’Esparreguera”. Així va ser.

A l’etapa de la transició democràtica els esdeveniments se succeïen molt ràpidament, a Esparreguera potser encara més. La política municipal bullia, el darrer alcalde franquista va ser destituït pel governador civil i una comissió de partits, entitats i grups de música i teatre locals es van fer càrrec de l’organització de la Festa Major. Aquesta fou la primera experiència de Festa Major popular a Catalunya i un pas endavant al que eren unes festes excessivament oficialistes i encarcarades. Va ser una festa planificada democràticament, on es va recuperar el carrer, on la gent va ser protagonista, que ens la vàrem sentir per primer cop nostra i els joves d’aquell moment la vam viure tan intensament com es vivia tot en aquell moment de canvi.

Publica un comentari

Check out our
i

Apparently we had reached a great height in the atmosphere, for the sky was a dead black, and the stars had ceased to twinkle.