Festa Major — Ajuntament d'Esparreguera

Ball de Dimonis

El ball de dimonis

Per Jordi Gobern

En els Pastorets del Nadal de 1978 van reunir un grup de joves per a ballar el “Ball de les Llagostes”, un dels balls de dimonis tradicionals de La Passió. Ens dirigien l’Àngel Navarro i el Joan Montoriol.

Els dimonis vàrem sortir en dos quadres, el del ball i un altre en què provocàvem i ens rèiem del públic.

L’any 1979 hi van haver les primeres eleccions municipals democràtiques i l’Andreu Sitjà, regidor de Festes, va voler canviar el concepte de la Festa Major.

Una de les seves propostes va ser portar al carrer l’altre ball de dimonis, el “Ball de l’Estatut”, així que es va reunir amb els mateixos joves que havíem començat a ballar els dimonis als Pastorets i la majoria hi vam participar.

La segona proposta que ens va fer l’Andreu estava relacionada amb la provocació als espectadors: ens va proposar que quan no balléssim, agaféssim cadascú una porra feta amb escuma i “ataquéssim” el públic de la cercavila, amb total llibertat per moure’ns per tot el trajecte d’aquesta.

El primer any portàvem els mateixos vestits de dimonis que s’havien fet servir a La Passió fins a principis anys del 60. L’any 1980 ja vàrem estrenar un vestits nous.

L’any 1980, al final de la cercavila teníem una tarima instal·lada a la plaça de l’Església al costat del campanar. A mig ball es va trencar una fusta en trepitjar-la una de les balladores, que va acabar picant amb la barbeta al terra. Els altres vàrem seguir ballant, però cap al final del ball la tarima es va ensorrar i quasi tots els dimonis vàrem caure entre les fustes i els ferros de la tarima.

El comentari graciós va ser: “Els dimonis han acabat a l’infern”.

Publica un comentari

Check out our
i

Apparently we had reached a great height in the atmosphere, for the sky was a dead black, and the stars had ceased to twinkle.