alcalde d'Esparreguera

Eduard Rivas

La Festa Major d’Esparreguera arriba enguany en un context difícil, inimaginable fa tant sols uns mesos, després de l’envestida de la Covid-19, que ha impactat de forma innegable i transversalment en les nostres vides. En els darrers mesos ningú ha estat aliè al patiment: no hem pogut acomiadar degudament les persones que hem perdut i l’economia de moltes famílies s’ha vist ressentida. La nostra manera de viure i de relacionar-nos s’ha transformat fortament i ara tot just comencem a adaptar-nos a la nova realitat. Comencem a aixecar-nos com a poble carregats de coratge i amb la confiança de que ens en sortirem.

En aquest moment, com a contrapunt al patiment acumulat, gairebé a mode de reacció vitalista o com a exercici de supervivència, ens aboquem a la Festa Major donant-nos novament l’oportunitat de compartir, de retrobar-nos, d’abraçar les nostres tradicions, de reivindicar la cultura i de viure la Festa. Serà una celebració innovadora, diferent a la que coneixíem fins ara, però que mantindrà intacta la nostra identitat i el segell de totes les entitats i associacions veïnals que la fan possible. A totes elles vull agrair la seva gran implicació i el compromís per reinventar la Festa i adaptar-la a les actuals circumstàncies.

La Festa Gran d’enguany és el resultat de l’esforç de moltes persones i del diàleg constant entre les entitats culturals d’Esparreguera i aquest Ajuntament. Una Festa sorgida, sota l’impuls del Regidor de Cultura, d’una nova manera d’entendre la cultura municipal, basada en la col·laboració i la coresponsabilitat i amb el recentment creat Comissionat de Cultura com a màxim exponent. Una Festa carregada de tradició, plural, inclusiva i adaptada als nostres dies. Una Festa, símbol de l’expressió popular, que ha esdevingut un dret per a tots els veïns i veïnes d’Esparreguera per mantenir viva la nostra essència. La nostra Festa Major és un dret que hem adquirit com a poble però també, enguany més que mai i després de tot, una obligació. Un deure per a retre homenatge als que ja no hi són, per estimar Esparreguera i per a sentir-nos més vius que mai. La vida i la Festa com a antídots contra la malaltia i el patiment.

La nostra Festa Major com a dret però també com a obligació per agrair la vida, per mantenir els nostres trets diferencials i per celebrar el que som. Celebrar perquè, malgrat tot, podem fer-ho i celebrar perquè, precisament després de tot, hem de fer-ho. La Festa és el batec de la nostra comunitat, l’expressió viva del poble i és per això que s’ha de viure.

Visquem la Festa. Molt bona Festa Major a tots i totes!!

regidor de Cultura

Juan Jurado

La nostra Festa Major d’estiu és el fet més destacat del nostre calendari festiu, un moment per fer poble amb la cultura, l’art i la festivitat com a protagonistes. El paper que ha jugat aquesta festa en la configuració de l’Esparreguera en la que avui ens reconeixem és absolutament cabdal, i la continuïtat que ha tingut durant segles demostra que, fins i tot en moments complicats (o, més ben dit, especialment en aquests), la Festa Major s’ha reivindicat com una necessitat de la comunitat, com un valor inexcusable del que som i volem ser.

De ben segur que fa uns mesos ens haurien explicat tot això i no ens ho hauríem cregut de cap manera. La Covid-19 ho ha trastocat quasi tot i, com no, també el sector cultural, el de l’entreteniment i tots els serveis que gaudim a diari gràcies a aquests. La cultura s’ha adaptat en temps rècord i ha arribat a les nostres cases més que mai: teatres, auditoris i museus s’han tecnificat per acompanyar-nos en aquesta estranya situació.

Segurament aquest sigui el millor valor al que podem aspirar com a comunitat i com a institució: la capacitat d’adaptació. Amb aquest esperit, us presentem un programa alternatiu, que compleix les mesures i recomanacions sanitàries i que conserva els principals ingredients de la nostra Festa Gran. L’hem preparat amb una premissa principal: la Festa Major forma part de nosaltres, del que som com a poble, i cal viure-la.

El Comissionat per l’establiment del model cultural municipal, que ha arrencat recentment, ha esdevingut el fòrum on redefinir la nostra Festa, i la suma d’esforços d’entitats, institucions i professionals n’ha estat la millor benzina possible. No dubteu en cap moment que en aquesta programació s’hi han vessat moltes il·lusions i moltes ganes de donar-nos a tots la millor festa possible.

Esparreguera es prepara per una nova Festa Major, enguany diferent, però amb el mateix esperit de sempre: la Festa ens fa Poble i la Festa s’ha de viure!

Check out our
i

Apparently we had reached a great height in the atmosphere, for the sky was a dead black, and the stars had ceased to twinkle.